Най-големия център за електроенергия в Индия

В днешно време, проектите, свързани с възобновяема енергия, набират все по-голяма популярност и значимост в целия свят. Водещи източници за производство на „чиста“ електроенергия, като слънце и вятър, стават неизменна част от развитието на земята. Отразявайки тази тенденция, Индия се подготвя да изгради най-големият в света център за производство на енергия от възобновяеми източници, който ще се намира в Мундра, щата Гуджарат.

Индия 

Adani Group има планове и за разширяване на производствения капацитет на вятърната енергия от текущите 1,5 GW до 5 GW в рамките на същата локация. Това е значително увеличение и ще допринесе за по-голямото снабдяване на чиста електроенергия.

Adani Group, един от най-големите конгломерати в Индия и света, взема инициативата за изграждането на този иновативен ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) комплекс. Важно е да се подчертае, че този проект не е просто още едно съоръжение за производство на енергия, а по-скоро първата и единствена интегрирана екосистема, която обединява вертикално и хоризонтално производството на електроенергия от слънце и вятър. Тази иновация е първа по рода си, като я прави една от най-амбициозните енергийни инициативи в света, която превъзхожда лидера по производство на мащабни паркове за производство на енергия от възобновяеми източници – Китай.

Едно от ключовите предимства на този проект е, че всички елементи от веригата за доставки ще бъдат произвеждани на едно място, което значително ще намали разходите за транспорт. В близост до комплекса ще бъде изградено и пристанище, което ще подпомогне и улесни производствения процес.

Пред Money Control, ръководителят на „Продажби и маркетинг“ в Adani Solar – Рахул Бутиани споделя очакванията, че дъщерната компания Adani Wind ще повиши капацитета си от сегашните 1.5 GW до 5 GW на същото място. 

Според плановете на компанията, до 2027 година се очаква производственият капацитет на този енергиен хъб да достигне 10 GW, използвайки както слънце, така и вятър. Този амбициозен проект отразява решителността на Индия да инвестира във възобновяеми енергийни източници и да бъде световен лидер в този сектор.

Китай 
Следва да се построи офшорен вятърен парк в провинция Гуангдонг в Китай в близост до Тайванския пролив, с огромен капацитет за производство на енергия – за сравнение се очаква да произвежда повече енергия от всички норвежки електроцентрали, взети заедно. Работата по парка се планира да започне преди 2025-та година и да покрива капацитет до 43.3 GW. 

Италия 

Италианската компания Enel ще инвестира над 1 млрд. в завод за производство на соларни панели, който ще се намира в САЩ. Заводът е планиран да е един от най-големите в САЩ в американския щат Оклахома, като има за цел да се възползва от политиките на САЩ за насърчаване на чисти източници за енергия, за да се справи с конкуренцията на Китай.